Nie raz spotkaliśmy się z określeniem kawa świeżo palona lub kawa świeżo wypalana. Choć palenie może kojarzyć się z niszczeniem, na pewno nie na tym polega ten proces w odniesienie do kawy. Wielu kawoszy może zastanawia się jak to wszystko się dzieje, zanim kawa trafi do naszej filiżanki. Wypalanie kawy to sposób za pomocą którego wydobywamy smak zielonych ziaren kawy poprzez oddziaływanie ciepłem. Wykorzystywana do tego palarka kawy umożliwia transformację kawy, tak aby cieszyć się jej przyjemnym smakiem.
Palarka kawy – słów kilka
Palarka kawy to urządzenie – https://beardedcoffee.pl/pol_m_Palarki-kawy-161.html – dzięki któremu uzyskujemy ziarna gotowe do zmielenia i parzenia kawy. Najważniejsza w palarce jest komora palenia- najczęściej wymienna, dzięki czemu łatwiejsze jest napełnianie, opróżnianie i czyszczenie. Komora zbudowana jest tak, aby ziarna wypalały się równomiernie. Pomocny jest także automatyczny programator, dzięki któremu możemy regulować prażenie bez przerywania wypalania.
Kluczowym zadaniem palarki kawy jest uzyskanie równowagi między stopniem wypalenia kawy a jej naturalnymi walorami smakowymi. Wyróżniamy 3 podstawowe stopnie wypalenia kawy:
jasny- kawa ma jasny kolor, charakteryzuje się wysoką kwaskowatością i zawiera dużo kofeiny
średni- najbardziej popularny, kawa nabiera lekkiej goryczki, zawartość kofeiny zmniejsza się
ciemny- ziarno kawy ma kolor ciemno brązowy a nawet czarny, kawa staje się oleista, w smaku dominuje goryczka
Palarka kawy – wypalanie
Po wybraniu sposobu wypalenia odpowiedniego dla danej kawy, rozpoczyna się proces wypalania. Trwa on stosunkowo krótko- od 12 do 25 minut. W trakcie wypalania zwiększa się objętość ziaren, jednocześnie zmniejsza się ich waga. Kiedy osiągną odpowiedni poziom ciepła zaczyna zmieniać się ich kolor. Cały proces odbywa się w temperaturze od 50 do 270 stopni Celsjusza. Ziarna kawy pozbywają się wilgoci, która w postaci pary jest wydalana z palarki. Kolejnym krokiem jest specyficzne strzelanie ziaren kawy, które przez zwiększenie objętości pozbywają się swojej naturalnej srebrnej skórki. Później następuje drugie strzelanie – kawa po tym etapie to ta palona na ciemno. jeśli przerywalibyśmy proces palenia zaraz po rozpoczęciu drugiego strzelania kawa byłaby średnio palona.
Co dalej z kawą?
Kawa świeżo palona powinna odpocząć przed użyciem około 24 godzin po wyjęciu z palarki kawy. Po takim czasie możemy w pełni poznać jej profil smakowy. Świeżo paloną kawą możemy cieszyć się od 1 do 14 dni po wyjęciu z palarki. Nie warto zatem kupować zbyt dużego zapasu kawy, a taki który będziemy w stanie zużyć w ciągu dwóch tygodni.