Jesienią w naszej diecie koniecznie powinny pojawić się te produkty, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu. Liczne warzywa i owoce, bogate w witaminy oraz składniki mineralne, skutecznie podnoszą odporność organizmu i pozwalają zachować zdrowie i dobrą formą. Jednym z szczególnie ważnych elementów jesiennej diety może stać się czosnek, który wprawdzie odstrasza swym zapachem, za to dla zdrowia jest wyjątkowo korzystny. O leczniczych właściwościach czosnku wiedzieli już starożytni. Od kilku tysięcy lat jest on traktowany jako jeden z najskuteczniejszych naturalnych leków i chętnie stosowany jest niemal na całym świecie. Słynie on z bakteriobójczych właściwości, jest też skuteczny w walce z nowotworami. W okresie jesienno – zimowym jest szczególnie ceniony jako naturalny antybiotyk w przypadku grypy i przeziębienia. Ząbek czosnku może być skutecznym lekiem w przypadku infekcji układu oddechowego i bólu gardła. Szczególnie cennym uzupełnieniem diety jest czosnek w przypadku tych osób, które stosowały antybiotyki. Czosnek pozwala szybko odbudować zniszczoną przez antybiotyki florę bakteryjną. Oprócz osób przeziębionych czosnek powinni zjadać ci, którym dokuczają wszelkiego rodzaju grzybice.