Właściwa dieta

Przygotowanie optymalnej diety, która będzie przypasowana do naszego organizmu to z reguły spore wyzwanie. Nie zawsze mamy bowiem okazję, aby odżywiać się zgodnie z wytycznymi i zaleceniami lekarza, dietetyka lub innej osoby, która nakreśla nam zasady żywieniowe. Prawidłowe odżywanie zależy bowiem nie tylko od naszych preferencji oraz chęci, ale także naszego czasu i stylu życia. Często nie mamy okazji, żeby przygotowywać pożywne śniadanie z rana. Trzeba więc jeść albo w drodze do pracy, albo kupić coś po drodze. Także porządny obiad składający się z zupy i drugiego dania jest często zbyt dużym wyzwaniem. Pozostaje więc jeść tylko to, co nie jest zdrowe, ale zaspokoi nasz apetyt – ku temu służą fast-foody z różnorodnymi burgerami, kebabami, czy frytkami. Są one przyrządzane szybko, a także względnie tanio, można je wziąć na wynos i nie czuje się potem głodu. Jednak regularne spożywanie tego typu żywności, zwłaszcza z wysokokalorycznymi napojami może być bardzo niezdrowe. Wobec tego warto zapoznać się z wszystkimi radami, jak jeść zdrowo. Nie oznacza to, że musimy jeść konkretne pokarmy, ale szukać tego, co dostarczy nam odpowiednich wartości odżywczych. Jedni będą potrzebować dużej ilości węglowodanów, inni poszukiwać będą białek, dla innych z kolei przeznaczone jest żelazo. Właściwe pożywienie może mieć także wpływ na kilka istotnych kwestii – jak pracuje nasz organizm. Niektóre substancje mogą wspomagać naszą koncentrację, pamięć oraz pracę umysłu. Właściwa dieta pobudza do działania i sprawia, że będziemy bardziej żwawi i zmotywowani. Odpowiednie składniki doprowadzą też do tego, że nasza skóra i włosy będą utrzymywać się w dobrej kondycji, będziemy wyglądać młodo – m.in. witamina A ma pozytywny wpływ na cerę. Warto także przyglądać się tym posiłkom, które są bogate w witaminę C – podstawowy element, który uodporni nasz organizm na wszelkie drobnoustroje. Niektóre produkty, np. czerwone warzywa, jak buraki, czy pomidory mają także właściwości, które mogą skutecznie zapobiegać tworzeniu się nowotworom, co również jest bardzo istotne pod kątem zachowania właściwej kondycji zdrowotnej. Odpowiednie produkty mogą regulować także poziom cukru lub cholesterolu do właściwej pozycji i odpowiednich norm. Szczególnie należy w tej sytuacji dobrać do diety warzywa i owoce, która mają względnie niskie zawartości cukru. Np. jabłka i gruszki, mimo że są słodkie, nie są bogate w zbędne cukry, zawierają natomiast dużo wody, która pozwala dobrze funkcjonować i wypełniają nią nasz organizm. Są to też owoce bogate w błonnik, co oznacza, że wpłyną dobrze także na nasz układ trawienny. Warto prześledzić więc czemu sprzyjają określone grupy składników odżywczych i jakich witamin najbardziej potrzebujemy. To zdecydowanie ułatwi nam nakreślenie codziennego planu żywieniowego. Należy pamiętać także o tym, żeby robić regularne odstępy między posiłkami – codziennie powinno być tyle samo przerwy między śniadaniem a obiadem oraz między obiadem a kolacją, a także między poszczególnymi przekąskami.

miss-fit.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułRyba
Następny artykułObjawy problemów z sercem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here