Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa – co wybrać

Szukasz urządzenia, za pomocą którego w domowych warunkach będziesz mógł przyrządzić owocowe i warzywne soki? Do wyboru masz dwie opcje: sokowirówkę lub wyciskarkę wolnoobrotową. Które rozwiązanie wybrać?

Sokowirówki i wyciskarki wolnoobrotowe łączy jednakowe zastosowanie – produkcja soków warzywnych i owocowych. Różni je wiele – chociażby sposób działania i wydajność. Każde z tych urządzeń ma swoje mocne i słabe strony.

Sokowirówki – szybka i praktyczna

Sokowirówki to urządzenia, które pod względem popularności wygrywają z wyciskarkami – na taki stan rzeczy wpływają dwa czynniki: przystępne ceny oraz ich wysoka wydajność. Szybko obracające się ostrza (przeważnie od 6000 do 12000 obrotów na minutę), które siekają umieszczone w zasobniku owoce i warzywa na drobną masę, są w stanie bardzo szybko przerobić duże ich ilości. Rozdrobniony miąższ osadza się na sicie, a gotowy do spożycia sok zbiera się w pojemniku lub bezpośrednio w szklance. Sokowirówki najlepiej sprawdzają się w przetwarzaniu twardych produktów, takich jak jabłka, marchewki czy buraki, gorzej radzą sobie z drobnymi owocami (maliny, borówki czy jagody), warzywami liściastymi i ziołami. Sok jest wodnisty i klarowny, pozbawiony miąższu, na jego powierzchni unosi się piana. Dość szybko zachodzą w nim procesy utleniania, dlatego należy spożyć go od razu po otrzymaniu. Napoje owocowo-warzywne uzyskane za pomocą sokowirówki nie nadają się przechowywania w lodówce.

Wyciskarki wolnoobrotowe – dla pasjonatów

Wyciskarka wolnoobrotowa to urządzenia dla bardziej wymagających wielbicieli świeżego napoju z  warzyw i owoców. Otrzymany za jej pomocą sok jest gęstszy i mniej klarowny niż z sokowirówki. Cechuje się też dłuższą przydatnością do spożycia – jeżeli będziesz przechowywał go w lodówce, możesz bez obaw spożyć go nawet po 24 godzinach od momentu uzyskania. Sekret tkwi w mechanizmie działania wyciskarki. Owoce i warzywa nie są szatkowane, tylko miażdżone przez wolno obracający się (najczęściej od 40 do 120 obrotów na minutę) wałek ślimakowy. Prędkość pracy ma wpływ nie tylko na jakość soku, ale również na długość procesu jego uzyskiwania. Otrzymanie litra napoju za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej zajmuje najczęściej od 4 do 5 minut.

Wyciskarki wolnoobrotowe bez problemu radzą sobie zarówno z twardymi, jak i z liściastymi warzywami. Najwydajniejszym typem tych urządzeń są dwuślimakowe, które wyposażone są w dwa obracające się wałki. Na rynku dostępne są także wyciskarki do cytrusów – ich mechanizm dostosowany jest cytryn, pomarańczy i innych owoców cytrusowych.

Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa?

Które z opisanych w tekście urządzeń wybrać? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi – każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Decyzję decyzja powinna być dostosowana do Twoich preferencji. Jeżeli jesteś przekonany do zakupu wydajnej sokowirówki, zainteresować mogą Cię maszyny uznanych producentów, które znajdziesz na platformie eMAG: https://www.emag.pl/sokowirowki-1/c.

Artykuł sponsorowany.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here