Jak zrobić zakwas na chleb?

Dzięki zakwasowi możemy samodzielnie upiec pyszny, domowy chleb.
Do wypieku chleba nie potrzebujemy chemicznych dodatków i ulepszaczy.
Nie potrzebujemy także drożdży piekarskich.
Jak zrobić zakwas na chleb? Zakwas to nic innego jak połączenie mąki i wody. Podczas dojrzewania w zakwasie pojawiają się i rozmnażają dzikie drożdże, dzięki którym nasz chleb pięknie urośnie. Początkowo zakwas może nie być tak wydajny jak spożywcze drożdże, ale z czasem z pewnością nabierze on większej siły. Aby przygotować zakwas potrzebujemy jedynie wody i mąki. Jaką mąkę najlepiej wykorzystać? Powinna być to mąka typu 700 lub wyżej. Użyć możemy mąki żytniej, i to ona jest właśnie najczęściej wykorzystywana do przygotowania zakwasu. Dzieje się tak, ponieważ w mące żytniej najłatwiej zachodzi fermentacja. Zaczynając przygodę z pieczeniem warto wykorzystać właśnie mąkę żytnią, która ma bogaty skład, dzięki któremu najszybciej wyhodujemy zakwas. Możemy wykorzystać też mąkę pszenną lub orkiszową.
Woda do przygotowania zakwasu powinna być przegotowana lub przefiltrowana. Unikajmy wody bezpośrednio z kranu. Woda powinna mieć około 38°C. Temperatura wyższa niż 40°C jest zabójcza dla drożdży.
Przygotowanie zakwasu zajmie nam pięć dni.
Jak zrobić zakwas na chleb? Około 100 g mąki mieszamy za pomocą drewnianej łyżki z taką samą ilością wody. Mieszamy do czasu aż powstanie jednolite ciasto, przypominające ciasto naleśnikowe. Pamiętaj aby przygotować większe naczynie, ponieważ zaczyn znacznie powiększy swoją objętość. Naczynie przykryj dokładnie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Po 12 godzinach całość należy wymieszać i odstawić na noc. Drugiego dnia dosyp garść mąki i dolej letniej wody. Pilnuj aby ciasto miało cały czas konsystencję ciasta naleśnikowego. Po 12 h zamieszaj i przykryj całość. Trzeciego, czwartego i piątego dnia powtórz ponownie te czynności. Po tym czasie nasz zakwas jest gotowy do użycia. Możesz przystąpić do wypieku domowego chleba, bułek i i innego typu pieczywa. Zakwas przechowuj w lodówce, pamiętając aby dokarmiać go co kilka dni.

www.workshopofnature.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak gotować bób

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here