Jak zrobić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Zawiera mnóstwo cennych witamin, jest bardzo pomocny w czasie odchudzania oraz podczas walki z wieloma chorobami.
Ocet jabłkowy bogaty jest w potas, fluor, miedź, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B oraz witaminy A, E czy C. Posiada on również właściwości grzybobójcze, przeciwwirusowe i bakteriobójcze. zalecany jest przy sezonowych infekcjach oraz w celu wzmocnienia odporności organizmu. Dodatkowo reguluje on poziom cholesterolu we krwi, wspomaga przemianę materii, przeciwdziała anemii, redukuję zgagę a także bywa pomocny w sytuacji kłopotów ze snem i ciągłym zmęczeniem.
Osobom na diecie pomaga uniknąć efektu jojo. Dzięki wielu różnorodnym zastosowaniom, coraz więcej osób poszukuje informacji jak zrobić ocet jabłkowy. Zrobienie octu jabłkowego jest bardzo proste, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości i dobrych jabłek. Nie powinny być one uszkodzone. Najlepsze odmiany to szara reneta czy antonówka.
Do przygotowania octu niezbędne są jedynie trzy składniki, kilogram jabłek, jeden litr wody oraz kilka łyżek cukru. Ilość cukru uzależniona jest od poziomu słodkości jabłek.
W pierwszym kroku jabłka należy dokładnie umyć, usunąć ogonki i zbędne końcówki. Nie należy obierać owoców ani też usuwać gniazd nasiennych, wystarczy pokroić je na ósemki.
Cukier trzeba rozpuścić w letniej wodzie. Przygotowany roztwór można przelać do dużego słoja, włożyć jabłka i szczelnie go zamknąć. Szczelne zamknięcie jest bardzo istotne, aby owoce nie pleśniały.
Słój należy odstawić w ciepłe miejsce na około cztery tygodnie. Ocet jabłkowy jest gotowy, gdy zakończy się jego fermentacja. Można to zaobserwować po ustaniu pojawiania się pęcherzyków gazu w roztworze. Najlepiej przecedzić go do suchych, wyparzonych wcześniej butelek i przechowywać w ciepłym i suchym miejscu.
Cena octu jabłkowego w sklepie wynosi od 5 do 8 złotych, w zależności od wielkości butelki. W sklepach ze zdrową żywnością i produktami Bio cena może być wyższa.

wizjatv.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here