Jak ugotować ciecierzycę

Ciecierzyca, zwana również cieciorką, robi ostatnio zawrotną karierę – zarówno w programach i czasopismach kulinarnych, jak i w naszych kuchniach. Choć wiele roślin strączkowych jest teraz na fali popularności, warto zwrócić szczególną uwagę właśnie na ciecierzycę, która oprócz niewątpliwych walorów smakowych, ma również do zaoferowania wiele cennych wartości odżywczych. Nie bez znaczenia jest też to, że znajduje zastosowanie w bardzo wielu rożnych potrawach.

Jak ugotować ciecierzycę?

Jak ugotować ciecierzycęZanim jednak przejdziemy do jakichkolwiek zastosowań, warto zadać sobie pytanie jak ugotować ciecierzycę. Po pierwsze, należy ją wcześniej namoczyć. Moczenie powinno trwać ok.10-12 godzin, a więc najlepiej jest po prostu dzień wcześniej zalać ją wodą i zostawić na noc. Do zalanej wodą ciecierzycy można dodać szczyptę sody oczyszczonej, co nada jej po ugotowaniu przyjemną, kremową konsystencję. Następnego dnia ciecierzycę należy odcedzić, raz jeszcze zalać wodą, dodać szczyptę soli i zagotować. Ciecierzycę gotujemy do miękkości, co zazwyczaj zajmuje około półtorej godziny. Gdyby cała nasza woda wyparowała, należy ją oczywiście uzupełnić, żeby uniknąć przypalenia.

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Gdy już wiemy jak ugotować ciecierzycę, warto zdać sobie sprawę, jak szerokie ma ona zastosowanie. Po pierwsze, świetnie nadaje się ona do wielu potraw, w których na co dzień z przyzwyczajenia wykorzystujemy mięso, np. do sosów, potrawek czy curry. W związku z tym, że ciecierzyca jest bardzo sycąca i zawiera wiele białka, będzie ona znakomitym zamiennikiem dla mięsa. Po drugie, podobnie jak inne warzywa strączkowe, jest świetnym dodatkiem do sałatek. Po trzecie, ciecierzyca jest podstawowym składnikiem klasyków kuchni bliskowschodniej, takich jak falafele i hummus. Choć te nazwy brzmią nieco egzotycznie, ich wykonanie wcale nie jest tak trudne i w zasadzie każdy z nas może już zrobić je w domu. Zanim jednak zabierzemy się za jakikolwiek przepis, należy pamiętać jak ugotować ciecierzycę tak, żeby nie utracić jej znakomitego smaku i licznych wartości odżywczych. A później możemy już eksperymentować!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here